Intelligens karantén – állami karanténközpont helyett házi karantén

Aktualizované 24. mája 2020 23:10 | Ako postupovať?

A HÁZI KARANTÉN ELINDULT !

 • Petržalka-Berg,
 • Drietoma-Starý Hrozenkov,
 • Jarovce-Kitsee.
 • Brodské – Břeclav
 • Svrčinovec – Mosty u Jablunkova
 • Makov -Bíla Bumbálka
 • Čunovo – Rajka
 • Šahy – Parassapusta
 • Milhost – Tornyosnémeti.
 • Vyšný Komárnik – Barwinek,
 • Trstená – Chyžné
 • Vyšné Nemecké.

Ha az eKaranténa applikáció segítségével az otthoni karantént válaszatja, akkor 2020.május 23-tól a felsorolt határátkelőkön veheti igénybe. Az aktuális nyitott határátkelők listáját itt találja: belügyminisztérium honlapja.

Az eKaranténa applikáció letöltésére csak a regisztrációs formanyomtatvány kitöltése után van lehetőség.

Tartsa be a használat feltételeit, figyelmesen olvassa el az iránymutatást.

e-karantena


Szlovákiába készül visszatérni, és Ön is azok közé tartozik, akiknek kötelezően állami karanténba kell vonulniuk? Két lehetősége van:

 1. A karantént állami intézményben tölti el.  
 2. Házi karanténba vonul az eKaranténa mobilalkalmazás használatával.

Mindkét lehetőség ugyanolyan feltételekkel jár és ugyanolyan korlátozások mellett vehető igénybe. Különbség csak a karantén helyszínében van.

Kötelező 14 napos karantén vár mindenkire, aki külföldről a Szlovák Köztársaság területére utazik. Nem kell karanténba vonulniuk az ingázóknak és néhány további, kivétel alá eső személynek, ezzel kapcsolatosan minden feltétel megtalálható a honlapon.

A házi karantén lehetőségével csak a szlovákiai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok élhetnek.

A házi karantén alapvető feltételei

 • 1.helymeghatározásra alkalmas, kamerával rendelkező okostelefon,
 • 2. egész idő alatt elégségesen feltötött telefon ( a 100 %-os feltötést ajánljuk)
 • 3. nonstop Wi-Fi pripojenie alebo dostatok mobilných dát,
 • 4. megfelelő térerő a házi karantén helyszínén,
 • 5.az Önnel egy háztartásban élőknek Önnel együtt karanténba kell vonulniuk,
 • 6. az államhatártól engem hazaszállító személyt tájékoztatnom kell, hogy FFP2/KN95 típusú, szelep nélküli arcmaszkot viseljen.
 • 7. Legkésőbb 5 nappal a hazaérkezése után  COVID−19 tesztelésnek kell alávetnie magát.

Hogy néz ki a házi karantén valójában?

Az eKaranténa mobilalkalmazás a házi karantén szabályainak betartását segít ellenőrizni. Ennek köszönhetően a kötelező 14 napot otthona kényelmében töltheti el.

A házi karantén feltétele, hogy az érintett személyen kötelezően elvégezzék a COVID-19 tesztet. A tesztelés érdekében a házi karanténba vonulást követő néhány napon belül felveszi Önnel a kapcsolatot a Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa, vagy az eKaranténa alkalmazás felszólítja Önt, hogy a korona.gov.sk oldalon saját maga jelentkezzen tesztelésre (további információk „COVID-19 teszt“ részben).

A házi karantén idején nem hagyhatja el otthonát. Gondoljon arra, hogy a házi karanténban töltött teljes idő alatt biztosítania kell a szükséges élelmiszer- és egyéb készleteket (pl. gyógyszerek). Választhatja a házhozszállítást, kérheti a szomszédok, barátok, önkéntesek segítségét, de sem Ön, sem az Önnel egy háztartásban élők nem hagyhatják el a házi karantént.

Ha másokkal él egy háztartásban, a házi karantén kötelezettsége rájuk is vonatkozik. Nem javasoljuk a házi karantént olyan esetben, ha a háztartásban 65 év feletti személy él. Mielőtt a házi karantén mellett dönt, gondoljon az Önnel egy háztartásban élőkre is.

Szeretnék visszatérni Szlovákiába, és a házi karantént szeretném választani. Mit kell tennem?

Ha eldöntötte, hogy házi karanténba vonul, még az államhatárhoz érkezés előtt töltse ki a regisztrációs adatlapot és telepítse telefonjára az eKaranténa alkalmazást.

Upozornenie

Ne hagyja az utolsó pillanatra. Az államhatárok közelében általában nincs megfelelő térerő, sem internetcsatlakozás.

A következő részben pontról pontra elmondjuk, mit kell tennie.

1. Töltse ki a korona.gov.sk oldalon levő űrlapot

Kitöltendő adatok

Az alábbi adatokat kell kitöltenie:

 • személyes adatok,
 • mobilszám,
 • a határátkelő, amelyen keresztül az ország területére érkezik  
 • a gépjármű rendszáma (ha járművel akar a határon áthaladni),
 • a személyek, akikkel együtt utazik vagy akikkel együtt házi karanténba vonul,
 • a karantén helyszíne (vigyázat: mindig meg kell jelölnie a pontos helyet az űrlapon levő térképen; ha nyaralóról vagy hétvégi házról van szó, amely nem rendelkezik épületjegyzékszámmal, nem kell pontos címet megadnia, csak a helyet jelölje meg közvetlenül az űrlapon levő térképen),
 • a 16 éves kor feletti gyermekek és az Önnel egy háztartásban élő más személyek, akikkel együtt vonul házi karanténba.
Upozornenie

Kérjük, figyelmesen töltse ki a regisztrációs adatlapot, alaposan gondolja át a házi karantén helyszínét és az Önnel egy háztartásban élő személyeket. A regisztrációs adatlapon megadott adatokat később már nem fogja tudni sem módosítani, sem pedig kiegészíteni!

Az Önnel egy háztartásban élőknek, akikre Önnel együtt a házi karantén kötelezettsége vonatkozik, nem kell önállóan regisztrálniuk és letölteniük az eKaranténa alkalmazást. Szerepelniük kell viszont az Ön regisztrációs adatlapján. A Regionális Közegészségügyi Hivatal szúrópróbaszerűen ellenőrizheti, hogy a háztartásban élő minden személyt bejelentettek-e, és aki a rendelkezést megsérti, megbírságolhatják.

16 évesnél fiatalabb gyermekek

DA 16évesnél fiatalabb gyermekekre nem kell külön regisztrációs adatlapot kitölteni, és az eKaranténa alkalmazást sem kell számukra letölteni, őket a törvényes képviselőjük jelenti be a saját regisztrációs adatlapján („A személyek, akikkel együtt utazik vagy akikkel együtt vonul házi karanténba” mezőben).

Példa:
Ha két felnőtt és két 16 évesnél fiatalabb gyermek utazik együtt, mindkét felnőttnek kérnie kell a regisztrációt, és mindkettőjüknek telepíteniük és aktiválniuk kell az alkalmazást. A gyermekeket a felnőttek adatlapján kell szerepeltetni.

Upozornenie

A regisztráció előtt és az applikáció letöltésekor győzödjön meg arról, hogy okostelefonja megfelelően feltöltött. Alacsony feltöltéskor az aplikációk kikapcsolhatnak és ez a házi karantén szabályainak megszegéséhez vezethet.

Regisztráljon a házi karanténra vonatkozó regisztrációs adatlap kitöltésével.

Regisztráljon

Po vyplnení registračného formuláru sa Vám objaví informácia, že je potrebné si stiahnuť aplikáciu eKaranténa.

2. Az eKaranténa alkalmazás letöltéséhez szükséges minimális technikai feltételek

Android

 • legalább 5.0 verziószámú vagy annál újabb Android eszköz  
 • Google Play Services 13.0 verzió
 • kamera  
 • helymeghatározás (GPS)
 • internetcsatlakozás

iOS

 • legalább iOS 10.0 vagy annál újabb operációs rendszer  
 • azonnali értesítések engedélyezése
 • kamera  
 • helymeghatározás (GPS)
 • internetcsatlakozás  

A házi karantén betartását véletlenszerű felszólítás alapján biometrikus arcfelismeréssel ellenőrzik. A biometrikus arcfelismerés technológiai szempontból közvetlenül az eKaranténa alkalmazáson keresztül történik (azaz nincs szükség biometrikus arcfelismerést támogató okostelefonra, pl. Face ID technológiával rendelkező iPhone-ra, elegendő a kamera)

3. Az alkalmazás letöltése és aktiválása a határra érkezés előtt

Mit és hogyan kell tennem, mielőtt a határra érek?

 1. Töltse le az alkalmazást az App Storevagy Google Play áruházakból.
 2. Az alkalmazás letöltése után engedélyezzen minden hozzáférést, majd kap egy felszólítást, hogy közvetlenül az alkalmazásban adja meg a mobilszámát.  
 3. Ezt követően sms-ben kap egy aktiváló kódot, amit meg kell adni az eKaranténa alkalmazásban. A kód megadását követően az eKaranténa alkalmazás összekapcsolódik az Ön regisztrációs adatlapján megadott adatokkal, amelyek ezután megjelennek az alkalmazásban. Az alkalmazás ugyancsak tartalmazza az Ön COVID-19-PASS kódját (ez egy vonalkódból és három darab hármas karakterből áll), amelyet Ön a regisztráció során kapott.  
 4. Az eKaranténa alkalmazás tájékoztatja Önt arról, hogy készen áll, és Ön átlépheti a határt.
Hogyan kell megadni a telefon beállításai között a szükséges engedélyeket?

Pri prvom zapnutí po inštalácií Vás aplikácia sama vyzve na udelenie potrebných povolení – stačí zakaždým stlačiť “áno”.

Ak by sa to z rozličných dôvodov nepodarilo, tieto povolenia jej viete udeliť aj prostredníctvom nastavení Vášho telefónu. Ako na to?

ANDROID

 1. Otvorte nastavenia. 
 2. Zvoľte “Aplikácie & oznámenia”. 
 3. Zvoľte Povolenia”.
 4. Vyberte, pre akú funkcionalitu chcete udeliť aplikácií povolenia (Kamera / Vaša poloha).
 5. V zozname aplikácií nájdite eKaranténa a zvoľte povoliť.

iOS (Apple)

 1. Otvorte nastavenia. 
 2. Vyberte aplikáciu eKaranténa.  
 3. Vyberte, pre akú funkcionalitu chcete udeliť aplikácií povolenia (Kamera / Vaša poloha) a guličku posuňte doprava.

4. További szükséges dokumentumok

A regisztráción és az aktív eKaranténa alkalmazáson kívül még 2 aláírt dokumentumra is szüksége lesz.  Még a határhoz érkezése előtt mindkét dokumentumot 2-2 példányban nyomtassa ki és írja alá.

Az egyik egy Becsületbeli nyilatkozat, a másik pedig Önkéntes nyilatkozat a házi karanténba vonulással kapcsolatban mobil alkalmazás használatával. 

Becsületbeli nyilatkozat (PDF, 55 kB) Nyilatkozat a házi karanténba vonulással kapcsolatban (PDF, 236 kB)

5. Az államhatár átlépése

Mi történik a határon?

Upozornenie

A határhoz érkezését úgy tervezze meg, hogy az 08:00-18:00 óra közé essen (a hét bármely napján). Ez az az időszak, amikor a rendőrség intézkedni tud az ügyében. Ezen az időszakon kívül nem kap műszaki támogatást.

Ha házi karanténba vonul, saját közlekedést kell biztosítania. Az államhatár átlépése esetén a személygépkocsis közlekedést kell előnyben részesíteni. Három lehetősége van: 

A. Autóval lépi át a határt, majd azzal egyenesen a házi karantén helyszínére megy. 

B. Más módon érkezik a határhoz (autóbusszal, taxin, gyalog). Valamelyik családtagja megy Önért autóval. Ennek olyan személynek kell lennie, aki Önnel együtt kötelezően házi karanténba vonul.

C. Más módon érkezik a határhoz (autóbusszal, taxin, gyalog). Más személy érkezik Önért a határhoz (ez akár taxi is lehet), aki nem Önnel egy háztartásban él, és nem vonul Önnel együtt házi karanténba, de ennek a személynek mindvégig FFP2/KN95 típusú, szelep nélküli arcmaszkot kell viselnie.

Hogyan zajlik a határellenőrzés?

 1. A határhoz érkezést követően átadja a személyi igazolványát a rendőrnek.  
 2. A rendőr megkéri Önt, hogy indítsa el az alkalmazást, és annak feloldásához használja a biometrikus arcfelismerést.  
 3. Az eKaranténa alkalmazás megjeleníti az Ön COVID-19-PASS kódját, amelyet bemutat a rendőrnek.
 4. A rendőr a COVID-19-PASS kódot mobiltelefonjával beszkenneli, és ellenőrzi az Ön belépési jogosultságát. A jogosultságot bizonyos esetekben úgy is ellenőrizheti, hogy az adóvevőjén felveszi a kapcsolatot a rendőrségi központtal.  
 5. A rendőr az Ön személyi igazolványában szereplő adatokat ellenőrzi, és összehasonlítja az alkalmazásban szereplő adatokkal. Ha az adatok megegyeznek, visszaigazolja az ellenőrzést, és lediktálja Önnek azt a négyjegyű számot, amelyet aztán Ön megad a saját eKaranténa alkalmazásában a „Felhívást megad“ lehetőségnél.  
 6. Az alkalmazás egy hatjegyű szám formájában kigenerálja a választ, amelyet Ön megad a rendőrnek.
 7. A rendőr ennek a számnak a segítségével ellenőrzi az Ön belépési jogosultságát. Ha a szám helyes, a rendőr a házi karantén aktiválásával engedélyezi Önnek a belépést a Szlovák Köztársaság területére.  
 8. A rendőr aláíratja Önnel a Becsületbeli nyilatkozatot és az Önkéntes nyilatkozatot a házi karanténba vonulással kapcsolatban mobil alkalmazás használatával. Ha Ön ezeket a dokumentumokat már előkészítette, ezzel lerövidíti az ügyintézési időt (ne feledje, hogy a dokumentumokból 2-2 példányt kell kinyomtatni és aláírni).  
 9. Ha nem autóval érkezett a határra, a rendőr ellenőrzi, hogy eljött-e Önért valaki a határra autóval.  
 10. Az aktivált házi karantén azt jelenti, hogy ettől a pillanattól kezdve érvényes az a kötelezettsége, hogy haladéktalanul és a legrövidebb úton jusson el a házi karantén helyszínére. Az út során tartózkodjon a másokkal való érintkezéstől, sehol ne álljon meg, még vásárolni vagy egyéb célból sem.
 11. A házi karantén aktiválásáról értesítést is kap a telefonjára. (Ha nincs megfelelő térerő, az értesítés a térerő helyreállását követően azonnal megérkezik. A házi karantén helyszínére utazáshoz megszabott idő azonban a határ átlépésével kezdődik).
Upozornenie

Ha az autóban Önnel együtt többen utaznak (kivéve a 16 év alatti gyermekek), mindannyiuknak regisztrációval és a telefonjukra telepített eKaranténa alkalmazással kell rendelkezniük.

Ha bármilyen probléma merül fel (nem sikerül az ellenőrzés az alkalmazáson keresztül, vagy a rendőr nem tudja aktiválni az alkalmazást), Ön köteles az állami karantént a kijelölt intézményben eltölteni.

A házi karantén helyszínére utazás

Ha minden rendben zajlott, és a rendőr engedélyezte Önnek a belépést, Ön köteles haladéktalanul a házi karantén  kiválasztott helyszínére utazni. Emlékeztetjük, hogy erre az utazásra Önnek a házi karantén aktiválásától számított 8 óra áll a rendelkezésére.

Upozornenie

A házi karantén helyszínére nem utazhat közösségi közlekedéssel (autóbusz, villamos, vonat stb.).

 

Megjegyezzük, hogy ha valaki autóval jött Önért a határhoz, ennek a személynek az utazás teljes időtartama alatt FFP2/KN95 típusú, szelep nélküli arcmaszkkal kell védekeznie, vagy ezt követően Önnel együtt 14 napos karanténba kell vonulnia.

6. Házi karanténban

Milyen szabályokat kell betartania?

Házi karanténban a telefonjára a következő szabályok vonatkoznak:

 1. mobiltelefonját folyamatosan tartsa bekapcsolva,  
 2. nem kapcsolhatja repülőüzemmódra,  
 3. állandó internetcsatlakozással kell rendelkeznie,
 4. az alkalmazásnak folyamatosan aktívnak kell lennie (hagyja az alkalmazást aktív üzemmódban),
 5. a házi karantén betartásának monitorozása érdekében lehetővé kell tennie telefonján a mobil alkalmazás automatikus frissítését,
 6. az elrendelt karantén betartásának monitorozása érdekében engedélyeznie kell, hogy a mobiltelefon lokálisan el tudja menteni az alkalmazás használójának arcképét,
 7. a mobiltelefonon be kell kapcsolni és engedélyezni kell a helymeghatározást (GPS),
 8. a mobiltelefonon engedélyezni kell az értesítések folyamatos fogadását (az sms-eket is beleértve),
 9. engedélyezni kell a kamera használatát a biometrikus arcfelismerés céljára, technológiailag ez közvetlenül az eKaranténa alkalmazáson keresztül valósul meg (azaz az arcfelismerést a kamera és az eKaranténa alkalmazás végzi, azaz nincs szükség biometrikus arcfelismerést támogató okostelefonra, pl. Face ID technológiával rendelkező iPhone-ra, elegendő a kamera).
Upozornenie

A házi karantén idején semmiképpen ne törölje telefonjáról az alkalmazást. Az ismételt telepítésre nincs lehetőség!

A házi karantén 14 napja alatt köteles az Ön által megadott helyen tartózkodni, nem érintkezhet másokkal, tartózkodnia kell mindennemű tevékenységtől, amelyhez el kéne hagynia a házi karantén helyszínét, vagy amihez karanténon kívüli személyeket kellene fogadnia a házi karantén helyszínén.

Ugyanakkor köteles figyelni egészségi állapotát (az alábbi tünetek egyikének hirtelen megjelenését: láz, köhögés, légszomj), és ha ezek a tünetek jelentkeznek, késlekedés nélkül telefonon lépjen kapcsolatba körzeti orvosával és a területileg illetékes regionális közegészségügyi hivatallal.

7. COVID-19 teszt

Aki házi karanténban van, annak kötelezően COVID-19 tesztet is abszolválnia kell. Erre többnyire a házi karantén 5. napján kerül sor.

A házi karanténba vonulást követő néhány napon belül COVID-19 tesztelés céljából felveszi Önnel a kapcsolatot a regionális közegészségügyi hivatal munkatársa, vagy az eKaranténa alkalmazáson keresztül felszólítást kap, hogy saját maga jelentkezzen tesztelésre. Ha a regionális közegészségügyi hivatal munkatársa keresi fel Önt, telefonon megállapodhat vele a teszt elvégzésének helyéről és módjáról az Ön lehetőségeit figyelembe véve.

A tesztelésre már a házi karantén 3. napján jelentkezhet.

Jelentkezzen tesztelésre

Ha a COVID-19 tesztet mintavételi helyen kívánja elvégeztetni, tehát saját autóval érkezik a helyszínre, és közvetlenül az autó ablakán keresztül kerül sor a mintavételre (ez az ún. drive-through mintavételi hely), ez az út nem minősül a házi karantén megsértésének.  

8. A házi karantén megsértése

Upozornenie

Tartsa be a házi karantént! Az eKaranténa alkalmazás napi néhány alkalommal véletlenszerűen biometrikus arcfelismerést kér Öntől, ha erre nem reagál, az a házi karantén lehetséges megsértésének minősül.

A házi karantén feltételeinek betartásában az eKaranténa alkalmazás segíti Önt. Az alkalmazás arra szolgál, hogy a házi karantén idején kommunikáljon Önnel. Ez a házi karantén megsértése esetén is érvényes. Az eKaranténa alkalmazás kiértékeli az Ön viselkedését, és ha felmerül a szabályok megsértésének gyanúja, automatikusan értesíti erről a regionális közegészségügyi hivatal munkatársait.

Mit kell a házi karantén megsértése alatt érteni?

 • a házi karantén helyének elhagyása,  
 • repülőüzemmód beállítása a telefonon,
 • az alkalmazás törlése a telefonról,  
 • a telefon kikapcsolása,  
 • a telefon helymeghatározási funkciójának rendszerszintű kikapcsolása,  
 • az adatforgalom vagy a wifi kikapcsolása,  
 • ha az érintett nem reagál az alkalmazás felszólítására, hogy biometrikus arcfelismeréssel igazolja magát,
 • ha a házi karantén helyszínét az érintett úgy választja meg, hogy azon a helyen nincs megfelelő térerő,
 • a GPS helyadatok vagy az alkalmazás manipulálása.

A házi karantén feltételeinek megsértése esetén figyelmezteti Önt az alkalmazás, és egyben egy figyelmeztető sms-t is kap. Ez az sms arra szolgál, hogy a figyelmeztetést Ön akkor is megkapja, ha a mobiladatai elfogytak volna, nem működne a WIFI-kapcsolata, stb.   

Upozornenie

A házi karantén szabályainak megsértése miatt a 355/2007. sz. Törvény 56. § (2) bek. értelmében a Szlovák Közegészségügyi Hivatal 1659 euró összegű bírsággal sújthatja az elkövetőt. A rendőri szervek és az önkormányzati rendőrség is 1000 euró összegig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

9. A házi karantén befejezése

Ha nem produkált pozitív teszteredményt, 14 nap leteltét követően a házi karantén befejeződik, az alkalmazás pedig automatikusan kikapcsol. A továbbiakban már nem tartja Önt megfigyelés alatt.

Ha a COVID-19 tesztje pozitív, a további eljárást az orvos vagy a tisztiorvos határozza meg.Az eKaranténa alkalmazás a telefonján továbbra is aktív marad. Ha a betegség könnyű lefolyású, Ön otthon marad, egészségi állapotának romlása esetén pedig kórházba utalják Önt (a standard eljárásmód szerint). 14 napot követően megismétlik Önnél a COVID-19 tesztet.  

Ha segítségre van szüksége az adatlap kitöltéséhez, vagy ha további információkra van szüksége a házi karanténnal kapcsolatban:

hívja a következő telefonszámokat: 0800 221 234 vagy *0123

külföldről: +421 222 113 333

Olvassa el Opatrenie ohľadne smart karantény zo dňa 22. mája 202 (PDF, 142, kB).