V bordových a čiernych okresoch musia mať neesenciálne prevádzky a služby (teda tie, ktoré nie sú vymenované vo vyhláške) obmedzené otváracie/prevádzkové hodiny od 5:00 do 22:00. V prípade červených až čiernych okresov môžu mať neesenciálne prevádzky otvorené len v režime OP.
Za esenciálne obchody a služby sa považujú:
• Liečebné kúpele a kúpeľné liečebne poskytujúce služby pacientom na základe predpisu lekára
• Prevádzky verejného stravovania vrátane trvalých stánkov, ktoré vydávajú jedlá a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donášky
• Predajne potravín (vrátane ambulantného predaja)
• Predajne drogérie
• Lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, očné optiky vrátane vyšetrenia zraku
• Predajne novín a tlačovín
• Predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie
• Výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, vrátane príjmu reklamácií
• Zásielkový predaj tovarov
• Výdaj, vrátenie a reklamácia tovaru prostredníctvom balíkomatov a podobných zariadení
• Predajne náhradných dielov pre motorové vozidlá, odťahové služby
• Prevádzky telekomunikačných operátorov
• Prevádzky poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a leasingových služieb
• Knižnice
• Práčovne a čistiarne
• Čerpacie stanice
• Pohrebné služby, prevádzky pohrebísk a krematórií
• Služby technickej a emisnej kontroly, zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet
• Oprava a servis elektroniky, strojov a iných zariadení
• Taxislužby
• Advokáti, notári, exekútori, správcovia konkurznej podstaty, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia
• Kľúčové služby
• Zberné dvory
• Obchodné miesta sieťových odvetví (elektrina, voda, plyn)
• Služby dlhodobého ubytovania a karanténneho ubytovania
• Predajne obuvi a oblečenia
• Predajne domácich a záhradkárskych potrieb
• Prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu alebo terapiu osobám so zdravotným postihnutím
• Nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín: musia zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup, vzdialenosť predajných miest 2 metre od seba
• Závodné, školské a podobné kuchyne a jedálne
Informácia ku kapacitným obmedzeniam v prevádzkach obchodov a služieb:
Zelené okresy:
Bez kapacitného limitu, dodržiavanie hygienických opatrení
Oranžové okresy:
1 zákazník na 15 metrov štvorcových
Červené, bordové a čierne okresy:
OP: 1 zákazník na 15 metrov štvorcových
Základ a OTP: iba esenciálne obchody a služby, 1 zákazník na 25 metrov štvorcových