Tájékoztató oltásra jelentkezők számára, valamint a regisztráció módosításával kapcsolatos információk

Aktualizované 27. októbra 2021

Az oltást minden 12 éves vagy annál idősebb személy kérheti

Harmadik oltás 55 évesnél idősebb és legyengült immunrendszerű személyek számára

A COVID-19 betegség elleni harmadik védőoltás minden olyan, 55 évesnél idősebb személy számára ajánlott, aki a második oltást fél éve kapta meg.  Az oltásra már lehet jelentkezni. A harmadik védőoltás felvételének lehetőségéről azok az 55 évesnél idősebb személyek kapnak PIN-kódot tartalmazó SMS-üzenetet, akik esetében a második oltás felvételétől eltelt idő meghaladja a 6 hónapot.

A harmadik oltásra a vakcinacia.nczisk.sk honlapon regisztrálhatnak azok a védőoltást igénylők, akik már elmúltak 55 évesek, és a második oltást legalább fél éve megkapták. A regisztrálás alapján az általuk választott járásban kapnak időpontot.

A védőoltásra történő regisztrálás, valamint a regisztrálás nélküli oltás esetében is érvényes az a szabály, hogy az immunkomprimált (azaz legyengült immunrendszerű) betegeknek a harmadik dózis legkorábban a második dózis felvétele után 4 héttel adható be (ehhez szükséges, hogy a kezelőorvos ajánlja a harmadik oltás felvételét). Minden más személy a vakcina második dózisának felvételét követő 6 hónap elteltével kaphatja meg a harmadik oltást.

Az immunkomprimált (azaz legyengült immunrendszerű) betegek számára a vakcina harmadik dózisának a felvétele akkor is ajánlott, ha már átestek a COVID-19 fertőzésen. Ugyanakkor minden más, teljesen beoltott személy számára a harmadik oltás felvétele nem ajánlott, ugyanis a COVID-19 betegségen átesettek esetében a fertőzés hatása a harmadik, megerősítő (booster) dóziséhoz hasonló. Ha azonban az ebbe a csoportba tartozó személy kéri, akkor megkaphatja a harmadik oltást.

A Vaxzevria (korábban AstraZeneca) vakcinával, valamint a PfizerBioNTech vállalat vakcinájával beoltottak harmadik oltásként a Pfizer&BioNTech Comirnaty vakcináját kapják.

A Spikevax (korábban Moderna) vakcina első két adagját felvettek harmadik dózisként ugyanennek a gyártónak ugyanezt a vakcináját kapják.

A Sputnik V vakcinával, valamint az egydózisú Janssen vakcinával oltott immunkomprimált (azaz legyengült immunrendszerű) betegek számára harmadik, ill. második oltásként Pfizer&BioNTech gyártó vakcinája kerül meghatározásra.

A harmadik oltás iránt érdeklődők előzetes regisztráció nélkül is felvehetik az oltást; ehhez az oltóközpontban be kell mutatniuk a második oltás felvételét igazoló uniós digitális COVID-igazolványt. Az oltóközpont munkatársa ellenőrzi, hogy eltelt-e a második oltástól szükséges időtartam. Az egészségügyi minisztérium ennek ellenére a harmadik oltás iránt érdeklődők számára azt javasolja, hogy regisztráljanak az oltásra. Ugyanis a regisztrálással biztosítható és garantálható az időpont, valamint az, hogy az illető a védőoltást megkapja.

Az 5–11 éves gyermekek oltása

V prípade očkovania detí vo veku od 5 do 11 rokov môžu požiadať o očkovania ich zákonní zástupcovia.

Az 5–11 éves gyermekek esetében a védőoltást csak a gyermek törvényes képviselője kérheti.

Az 5–11 éves korosztály esetében a védőoltás csak a magas kockázatú csoportba tartozó gyermek számára javallott, akinél a COVID-19 betegség súlyos egészségkárosodáshoz, az alapbetegség súlyosbodásához, esetleg halálhoz vezethetne.

A 18 évesnél fiatalabb személyek számára a védőoltás felvételének feltétele a törvényes képviselő jelenléte, esetleg közjegyző által hitelesített meghatalmazás bemutatása.  Ezek hiányában a fiatalkorú személynek az oltás nem adható be.

Vakcinák:

– A törvényes képviselő kérelme és a kezelőorvos, szakorvos írásbeli jóváhagyása alapján az  5–11 éves gyermekek számára meghatározott vakcinák: Comirnaty (Pfizer/BioNTech).
12–17 évesek számára meghatározott vakcinák:  Comirnaty (Pfizer/BioNTech).
– A 18 éves vagy idősebb személyek számára meghatározott vakcinák:  Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), Janssen.

Milyen változások vannak az előző regisztrációhoz képest?

A regisztrációs űrlapban végrehajtott változásokkal a regisztráció egyszerűsítésével kapcsolatos igényekre reagáltunk.

Upozornenie

Továbbra is érvényes, hogy az oltási időpont szempontjából nem meghatározó az, hogy Ön mikor regisztrált.

Priorizálás a Várószobában

A Várószoba az a hely, ahol a regisztrálást követően Önt a rendszer besorolja a oltási időpontra várók közé. Az időpontok kiosztása elsődlegesen az életkor alapján történik.  A Várószobában az életkoron kívül további priorizálási szempont az egészségi állapot: elsőbbséget élveznek a súlyos vagy középsúlyos betegségben szenvedők.

Megszűnik az oltóhely választása

A regisztrálás során már nem választható konkrét oltóhely. Ön kerületet (vagy kerületeket) és járásokat választ, és a rendszer automatikusan, az életkor, a prioritás és a vakcina típusának figyelembevétel ad az Ön számára oltási időpontot.

Vakcina választása

A regisztrálás során a rendszer csak olyan járásban/járásokban kínál fel Önnek időpontot, amelyekben rendelkezésre áll az életkora/ a krónikus betegsége szerinti vakcinatípus.

Értesítések

A várószobai besorolást követően a kiosztott időpont előtt legalább két nappal (SMS-ben és e-mailben) a rendszer értesíti az oltás időpontjáról, így elég ideje lesz felkészülni.

Fontos információk a regisztrálás megkezdése előtt

A regisztrálás előtt már nem kell kiválasztania, melyik lakossági csoportba tartozik:

 • Jelenleg az oltási sorrend meghatározásának alapelveit az Egészségügyi Minisztérium rendelete szabályozza, e szerint történik a lakosság besorolása az egyes szakaszokba. A besorolási kritériumokat a rendszer automatikusan alkalmazza, a regisztrálónak már nem kell kiválasztania, melyik „szakaszba“ tartozik. A priorizálás szempontjából meghatározó:
  • a regisztráló életkora (a személyi szám alapján) és
  • a regisztráló betegsége (a rendszer az egészségbiztosító pénztárak betegadatai alapján ellenőrzi).

Hogyan történik a COVID-19 betegség szempontjából leginkább veszélyeztetett személyek priorizálása:

 • 65 éves korú személyként sorolja be a rendszer az olyan krónikus betegeket, akik esetében a súlyos betegség  jelentősen megnöveli a COVID-19 betegség súlyos lefolyásának kockázatát,
 • 60 éves korú személyként sorolja be a rendszer az olyan krónikus betegeket, akik esetében a a középsúlyos betegség  jelentősen megnöveli a COVID-19 betegség súlyos lefolyásának kockázatát.

Milyen adatokra lesz szüksége a regisztrációs űrlap kitöltéséhez:

 • a bejelentkező személy utóneve és családi neve,
 • személyi szám (törtvonal nélkül), BIČ (az egészségbiztosítási kártyán található azonosító száma) vagy más azonosító adat (a személyi szám megadását követően a rendszer automatikusan betölti az érintett nemét: Férfi/Nő),
 • az egészségbiztosító megnevezése (ha a regisztráló nem biztosított, akkor az „Iné“, azaz „Más“ lehetőséget adja meg),
 • értesítési adatok (címek): mobilszám, e-mail-cím
  • adja meg azt a mobilszámot és e-mail-címet, amelyen kapcsolatba léphetünk Önnel az időpontok és visszaigazolások céljából. Olyan személy telefonszámát és e-mail-címét is megadhatja, akiben megbízik.
 • Lakcím: utca, házszám, postai irányítószám, település

Milyen választási lehetőségei vannak:

 • kiválaszthatja az Ön által előnyben részesített, a lakóhelyéhez közeli kerületet (vagy kerületeket) és járást (vagy több járást), ahova el tud utazni,
 • a regisztrálás végén az adatellenőrzéskor módosíthatja adatait,
 • a Várószobába már elküldött regisztráció után módosíthatja adatait, illetve törölheti a regisztrációt.

Mi történik a regisztrálást követően:

 • a rendszer egy PIN-kódot (azonosító adatot) ad meg az Ön számára, ezt a regisztráláskor megadott telefonszámra és e-mail-címre kapja meg,
 • ezzel a PIN-kóddal módosíthatja adatait, ezért gondosan őrizze meg,
 • a regisztrálást követően a rendszer besorolja az oltási időpontra várók közé (az időpontok kiosztása elsődlegesen életkor és betegség alapján történik),
 • ha van szabad oltási időpont, az oltás időpontjáról és helyéről az Ön által megadott mobilszámra és e-mail-címre legkésőbb az oltási időpont előtt 2 nappal értesítést küldünk, az értesítés a további szükséges információkat is tartalmazza.

Mit kell tenni oltás előtt:

 • kérjük, ne tegye ki magát a fertőzés veszélyének, legkorábban az oltás tervezett időpontja előtt 10 perccel érkezzen,
 • az egészségbiztosítási kártyájával és személyi igazolványával igazolja magát

Az oltáshoz szükséges dokumentumok:

Az oltáshoz szükséges dokumentumok az alábbi linkeken érhetők el (Počenie, Dotazník). Ha  lehetősége van ezeket otthon kitölteni, azzal meggyorsítja az oltást. A dokumentumokat ne írja alá, az aláírásra az oltás helyszínén kerül sor. Ha otthon nem tudja kitölteni a dokumentumokat, ezek az oltás helyszínén is megtalálhatók.

Poučenie a písomný informovaný súhlas pacienta o očkovaní

Dotazník – Anamnestické otázky pre pacienta

Dokumenty na stiahnutie POTREBNÉ K APLIKÁCII TRETEJ DODATOČNEJ DÁVKY A TRETEJ POSILŇOVACEJ (BOOSTER) DÁVKY

Dokumenty na stiahnutie k očkovaniu rizikových detí vo veku 5-11 rokov

Oltás kérése Regisztráció 3. oltásra Zmena/zrušenie registrácie

Súlyosan beteg személyek

A súlyosan beteg személyek közé az alábbiak tartoznak:

 • súlyosan egészségkárosodott személy
 • súlyos betegségben szenvedő személyek, így pl.
  • kezelés alatt álló daganatos betegek,
  • hemato-onkológiai betegség aktív formájában szenvedők,
  • szervátültetettek,
  • csontvelő-átültetésen átesett személyek,
  • GOLD C,D stádiumú krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők,
  • akit korábban súlyos szepszissel kezeltek, vagy aki a múltban legalább két alkalommal középsúlyos és súlyos restriktív légzészavarral járó súlyos tüdőgyulladáson esett át,
  • krónikus szívelégtelenségben szenvedők (NYHA III, IV),
  • tartósan súlyos következményekkel járó stroke után,
  • súlyos pulmonális hipertóniában, restriktív szívbetegség súlyos formáiban szenvedők,
  • legalább 2 szerven tüneteket okozó diabetes mellitusban (cukorbetegségben) szenvedők,
  • AIDS/late presenter stádiumú HIV-fertőzöttek,
  • krónikus veseelégtelenségben szenvedők (GFR < 0,5 ml/mp),
  • kórosan elhízottak – BMI > 35,
  • súlyos pszichiátriai betegségben szenvedők (nagy a kockázata mások megfertőzésének),
  • májzsugorodásban szenvedők,
  • folyamatos szakorvosi gondozás alatt álló, súlyos anyagcsere-betegségben szenvedő, szubsztitúciós kezelést igénylő személyek,
  • folyamatos szakorvosi ellátást és szubsztitúciós kezelést igénylő, súlyos immunzavarban szenvedők,
  • súlyos neurológiai betegségben – gyógykezelést igénylő sclerosis multiplex, myasthenia gravis, amiotrofikus laterális szklerózis – szenvedők,
  • mentális, veleszületett vagy egyéb, a kognitív funkciók jelentős csökkenésével járó betegségben szenvedők (nagy a kockázata a betegség terjedésének)
  • súlyos reumatológiai, gasztroenterológiai és egyéb, biológiai kezelést igénylő betegségben szenvedők,
  • súlyos véralvadási zavarokban szenvedők,
  • súlyos lefolyású fertőző betegségben (pl. tuberkolózis) szenvedők.

Közepesen súlyos betegségben szenvedők

Közepesen súlyos betegségben szenvedőknek minősülnek az alábbi személyek:

 • közepesen súlyos betegségben szenvedők, pl.:
  • hosszabb ideje remisszióban levő daganatos betegek,
  • a múltban daganatos betegségen átesett személyek,
  • ESH/EHC irányelv szerinti másod- és harmadfokú hipertóniában szenvedők,
  • ischaemiás szívbetegségben szenvedők, súlyos szövődmények nélkül szívinfarktuson és stroke-on átesett betegek,
  • GOLD A,B stádiumú krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők,
  • asztma, súlyos allergia és atópia miatt kezelt betegek,
  • enyhe restriktív légzészavarban szenvedők,
  • egy szervet érintő diabetes mellitusban szenvedők
  • a múltban szepszisen vagy tüdőgyulladáson átesett betegek,
  • AIDS-stádiumban nem levő HIV-pozitív személyek,
  • krónikus veseelégtelenségben szenvedők (GFR > 0,5 ml/mp),
  • elhízottak – BMI > 30,
  • középsúlyos pszichiátriai betegségben szenvedők (nagyobb a kockázata mások megfertőzésének),
  • cirrhosis stádiumban még nem levő krónikus májbetegségben szenvedők,
  • középsúlyos anyagcsere-betegségben szenvedő, folyamatos szakorvosi gondozás alatt álló, szubsztitúciós kezelést nem igénylő személyek,
  • középsúlyos immunzavarban szenvedő, folyamatos szakorvosi ellátást és szubsztitúciós kezelést igénylők,
  • középsúlyos reumatológiai, gasztroenterológiai és egyéb, biológiai kezelést nem igénylő betegségben szenvedők,
  • középsúlyos véralvadási zavarokban szenvedők.

A regisztrációt érintő, 2021.4.28-ától életbe lépett változásokkal kapcsolatos kérdések és válaszok

1.  60 éves vagyok, és nem látom a szakaszválasztási lehetőséget, amelybe tartozom. Hogyan is van ez?

A regisztráció egyszerűsítését célzó egyik aktuális változás az, hogy megszűnt a „szakaszválasztás“  kötelezően kitöltendő adat. A meghatározó a regisztráló életkora, ennek alapján a jelentkezőt a rendszer az életkora alapján automatikusan besorolja, a regisztrálás időpontja nem lényeges.

2. Regisztráláskor már nem választhatok konkrét oltóhelyet. Ez szándékosan van így, vagy hibáról van szó?

A regisztrációval kapcsolatos további pozitív változás, hogy a kerületen belül elég megadni annak a járásnak a nevét, ahol fel kívánja venni az oltást.  Minél több kerületet és járást jelöl meg, annál nagyobb az esélye, hogy oltási időpontot kap.  Csak olyan kerületet és járást válasszon, ahova el tud utazni.

3. 62 éves vagyok. Előfordulhat, hogy az (időpontfoglaló) Várószobában fiatalabbak megelőznek?

Ha az életkor számít, akkor az Ön által választott járásokban ez nem lehetséges, Fiatalabb személy csak akkor kap elsőbbséget, ha olyan súlyos betegségben szenvedő krónikus betegről van szó, aki esetében az alapbetegség növeli a COVID-19 súlyos lefolyásának a kockázatát. Ha az Ön által választott járásban (járásokban) működik olyan oltóközpont, ahol AstraZeneca vakcinával (azaz nem az Ön életkora szerinti vakcinával) oltanak fiatalabb (50 éves életkor alatti) személyeket, akkor az Önnél fiatalabb érdeklődő is kaphat oltást.

4. Ha megtudom, hogy abban a járásban, ahová regisztráltam, új oltóközpont nyílt, módosíthatok a regisztráción?

Nem szükséges módosítania. Az adott regisztrációt a rendszer automatikusan átértékeli, és az Ön által választott járásban nyílt új oltóközponthoz rendeli.

5. Ha megtudom, hogy abban a járásban, ahova regisztráltam, megszűnt az oltóközpont, módosítanom kell a regisztráción?

Nem szükséges változtatnia a regisztráción. Az adott regisztrációt a rendszer automatikusan átértékeli, és az Ön által választott járásban működő egyéb oltóközpontokhoz rendeli. Ha a rendszerben ilyen lehetőség nem lesz (azaz az adott járásban nincs egyéb oltóközpont), az Ön regisztrációját automatikusan a legközelebbi olyan oltóhelyhez (a lehető legközelebbi járás) irányítja át a rendszer, ahol rendelkezésre áll az Ön számára kijelölt vakcinatípus

6. 18 évesnél idősebb, kezelés alatt álló daganatos beteg vagyok. Kapok korábbi időpontot, vagy meg kell várnom, míg az idősebbeket beoltják?

A COVID-19 betegség súlyos lefolyásának kockázatát növelő, súlyos betegségben szenvedő krónikus betegeket az időpont-foglalási rendszer  65 éves személyként kezeli. Ez azt jelenti, hogy ez a regisztráció automatikusan elsőbbséget kap. Nem szükséges megjelölnie, hogy Ön daganatos betegségben szenved, úgy kell regisztrálnia, mint bárki másnak. Az Ön adatait a rendszer automatikusan összeveti az egészségbiztosító pénztárak krónikus beteg nyilvántartásával.

7. Hogyan történik a krónikus betegségben szenvedők regisztrálása?

Az egyes egészségbiztosító pénztárak nyilvántartást készítettek az olyan biztosítottjaikról, akik a miniszteri rendeletben felsorolt krónikus betegségben szenvednek. Ha a rendszer összekapcsolja a regisztrációs űrlapban szereplő és az egészségügyi pénztártól kapott adatokat, az időpontfoglalás megnyílásakor a rendszer először a 65 évesnél idősebbek, ezt követően a krónikus betegek számára ad időpontot. A következő lépésben a 60 évesnél idősebbek, majd pedig a középsúlyosan betegek kapnak időpontot.  Az ezekbe a csoportokba tartozó valamennyi érdeklődőt Pfizer/Biontech és Moderna vakcinával oltanak.

8. Milyen típusú vakcinát határoznak meg számomra a regisztrálást követően? Hogyan szerzek erről tudomást?

Az oltóanyag  pontos típusáról és az oltás időpontjáról  SMS- és e-mail-üzenetben tájékoztatjuk, ezeket arra az értesítési címekre küldjük, amelyeket a regisztrációkor megadott.

9. 17 éves vagyok, regisztráltam. Pfizer vakcinát kapok? A regisztráció napját követően kb. mikor kerülök sorra?

Igen, a 16–17 éves korosztály számára továbbra is érvényes, hogy a Pfizer vakcináját kapják. Erről a vakcináról bővebb tájékoztatás az alábbi linken olvasható: https://www.slovenskoproticovidu.sk/sk/vsetko-o-ockovani/vakciny/viac-o-vakcine-comirnaty-od-vyrobcov-pfizer-biontech. Az Ön életkorát figyelembe véve jelenleg hozzávetőleges oltási időpont sem határozható meg (az időpont szempontjából az életkor a meghatározó: elsőbbséget élveznek a legidősebb személyek).

 10. A regisztrációt követően időpontot kaptam AstraZeneca vakcinára. A miniszteri rendelet értelmében azonban a krónikus betegek kategóriájába tartozom, és más vakcinát kellene kapnom. Mit kell csinálnom?

Ebben az esetben Ön valószínűleg nem szerepel a krónikus betegségben szenvedők egészségbiztosító pénztári nyilvántartásában. Ezért azt javasoljuk, keresse fel saját egészségbiztosító pénztárát. Ha Önt felveszik az említett nyilvántartásba, az eredeti regisztrációt törölnie kell, és újra kell regisztrálnia.

Prečítajte si plné znenie vyhlášky č. 96/2021 Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 8. marca 2021, ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19.